top of page
Base de grietas.png

Foto-expo in Málaga verlengd tot mei 2024! klik hier voor meer info 

Screenshot 2021-12-28 at 10.58.47.png

Biografie

Alain N F Grootaers

Lommel (België)l, 22 juli 1964

Alain groeide op in een groot gezin, met in totaal zes kinderen, allemaal jongens(Luk, Ivan, Walter, Ronald en Guy), met uitzondering van  de eerstgeborene, Danielle, die op de leeftijd van  zes maanden overleed aan hersenvliesontsteking.

 De Pater familias, Jozeph ( Jos voor de vrienden en Jefvoor zijn broers) was beroepsmilitair wat maakte dat de familie vaak verhuisde, in de jaren vijftig naar Duitsland( Köln, Aachen), waar Walter Ronald en Guy werden geboren en in de jaren zestig naar Leopoldsburg waar uiteindelijk in de zomer van1964 Alain het licht zag, in de dichtstbijzijnde materniteit in Lommel.

Toen vader Jozef opnieuw werd overgeplaatst, naar de 

kazerne in Mechelen, verhuisde het gezin naar Lier, de thuisbasis van zowel moeder Gabrielle Hendrickx als vader Jos.

Alain was als tiener een fervente voetballer bij Lierse SKwaar hij als doelman alle jeugdreeksen doorliep en uiteindelijk strandde bij de reserven van de eerste ploeg, waar hij de de reservekeeper was voor Danny Verlinden,Beiden werden opgeleid door de legendarische Lierse doelman en keeperstrainer Maurice Baeten. Bij de eerste ploeg werkte hij onder de trainers ErnstKunnecke  en Hans Kroon. Hij trainde en speelde in die periode onder andere samen met Johan Boskamp en Eddy Snelders (Hij zegt dat hij nog altijd eens aan Eddy moet vragen of die daar toen video's van heeft bewaard...)Rond zijn zestiende was Alain ook erg geïnteresseerd in stripverhalen. Samen met zijn neef Marc Hendrickx maakte hij het stripblad Clumzy waarvoor ze beiden he land met de trein afreisden om  tekenaars te interviewen. Zo ontmoetten ze ook de latere politieke communicatie adviseur Noël Slangen die de layout van het blad op zich besloot te nemen.

Intussen had Alain zich ook op de fotografie gestort en zijn eigen donkere kamer ingericht.

 

Op zijn achttiende besloot hij dan ook om fotografie te gaan studeren aan de Academie voor schone kunsten van Leuven, onder invloed van de film Blow Up van Michelangelo Antonioni.Hij vond echter al snel dat de fotografiestudie hem niet veel wijzer maakte en besloot dan maar om politieke wetenschappen, richting Internationale Betrekkingen te gaan studeren aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar hij IN 1987 Afstudeerde.  Tijdens zijn studies was hij al als freelance journalist beginnen te werken voor het weekblad Panorama-De Post dat onder de nieuwe hoofdredacteur Karel Anthierens  en chef redacteur Lex Moolenaar aan een verjongingsoperatie was begonnen.. Hij werkte er samen met journalisten als Jo Van Damme, Raf Sauviller, Joël de Ceulaer en Danny Ilegems en fotografen Guy Knaeps, Roger Dyckmans en Evert Thiry.Bij de omvorming van Panorama naar Nieuwe Panorama werd hij redactiecoördinator en later chef-redacteur.

 

Toen uitgeverij VNU besloot om Nieuwe Panorama op te doeken, zocht en vond Alain investeerders om een doorstart te maken. Het nieuwe blad werd uitgegeven door uitgeverij De Vrije pers en kreeg de naam P- Magazine. Grootaers werd hoofdredacteur en NAM de voltallige redactie van Panorama MET zich Mee.P- Magazine werkte zich al snel in de kijker dankzij de ophefmakende fotoreportages met bekende Vlaamse vrouwen, originele reportagefotografie,ophefmakende interviews, sprankelende columns en controversiële cartoons en de verkoop steeg tov de vroegerePanorama met 20%.  Alain startte , in de slipstream van deEngelse Lad-magazines  zoals FHM  het luxe-maandblad Ché dat net zoals P-Magazine een instant succes werd. Het nadien gelanceerde vrouwenweekblad Lola haalde niet de verhoopte verkoopcijfers en werd al snel van de markt gehaald, net als het voormalige cinefile maandblad Teek dat was overgekocht en niet te redden bleek.Nadien raakte Grootaers in conflict met de nieuwe eigenaar van De Vrije Pers, een immobiliën investeerder die later werd veroordeeld voor fraude.

 

Hij schreef hierover de sleutelroman DE TEKSTMANIAK (uitgeverij Vrijdag)Intussen werkte Alain ook al voor Radio- en tv-programma's zoals De Rechtvaardige Rechters (Radio1 en Canvas), De Mannen van de Macht (Canvas) en De Tekstbaronnen (Radio 1) Hij werkte ook als eindredacteur mee aan het TV-programma van  De Rechtvaardige Rechters (Canvas) en aan Beste Vrienden (TV1). Grootaers won intussen ook de eerste aflevering van De Slimste Mens Ter wereld(TV1) toen het nog een echte kwis was en gepresenteerd werd door Bruno Wyndaele. Tussendoor werd Alain aangetrokken door Het Laatste Nieuws om de restyling te begeleiden van de weekendbijlage van de krant. Daarnaast gaf hij ook mediatraining aan bedrijven en organisaties via het gespecialiseerde agentschap Expert Academy.

Vervolgens verhuisde Alain na een Sabbatical reis van een jaar doorheen Zuid-oost Azië (Hij publiceerde hierover het boek Sabbatical, een jaar van de wereld en nadien de filosofisch economische novelle Zin) met zijn toenmalige partner Jakobien H. en dochter Julia, naar Andalusië, waar hij een paarden- annex olijfboerderij runde,  zijn eigen olijfoliemerk lanceerde en reizen te paard en met de motor organiseerde. Na de coronacrisis startte hij samen met J. Huisman en  cameraman Mark Sanders het documentaire project Tegenwind, dat een andere stem in het Coranacrisisdebat wilde laten horen dan wat er in de mainstreammedia te zien en te lezen was. Grootaers zelf verafschuwde altijd het etiket anti-vaxxer, omdat hij dat geen correcte omschrijving vond van het journalistieke project, dat zich nooit tegen vaccinatie kantte, maar wel wetenschappers aan het woord liet, die kritiek hadden op de aanpak van de coronacrisis. Uiteindelijk noemde Alain Grootaers Tegenwind, dat op zijn hoogtepunt meer dan 7 miljoen kijkers trok, eerder een burgerrechtenbeweging  dan een anti-vax- of anti overheidsorganisatie.  Alain zette in juni 2021 een punt achter zijn relatie met Jakobien Huisman. Hun dochter Julia Grootaers studeert Zoölogie aan de Schotse Universiteit van Sterling in Schotland.In januari van 2023 werd Alain in Málaga getroffen door een hersenbloeding en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is momenteel nog steeds herstellende en schrijft columns op deze website en voor Doorbraak.be. Alain Grootaers huwde op 14 juni 2023 met Estrella Gonzalez en woont in La Cala del Moral (Málaga)

bottom of page