top of page

Propaganda oorlog: De slag om uw gedachten

De strijd om uw gedachten


Of het nu over de komende verkiezingen, de oorlog in Oekraïne, Gaza of de aanpak van de Covidcrisis gaat, je kan er niet langer omheen dat er vooral een propagandaoorlog gaande is en dat de gevechten draaien rond wie de informatiemedia in handen heeft, of tenminste aan zijn kant kan krijgen.Van Brussel tot Madrid eisen partijen nu via de rechter hun plaats op in de staatsmedia. U kent uiteraard de zaak van de Partij Voor U van Els Ampe die naar de rechter stapte om dat de VRT Voor U niet had opgenomen in De stemtest. De uitspraak van de rechtbank zorgde vooral voor verwarring door de  onzorgvuldige formulering van het vonnis, zodat zowel Voor U als de VRT riepen dat ze hadden gewonnen. Het leek zowaar op een voorproefje van de verkiezingsavond waarbij er ook zelden verliezers zijn.


Els Ampe, voorzitter van de nieuwe partij Voor U

In Spanje vielen deze week de dobbelstenen anders. Daar gaf de Centrale Raad voor de verkiezingen, de radicaal linkse partij Podemos gelijk in haar klacht tegen de Spaanse nationale tv- en radio omroep TVRE. Die hadden in aanloop naar de Europese verkiezingen drie grote interviews uitgezonden met Yolanda Diaz, de populaire voorzitster van de rivaliserende klein-linkse partij Sumar én vice-premier en minister van Arbeid in de regering Sánchez.

De Centrale Kiesraad (JEC) heeft RTVE gedwongen om de rest van de politieke partijen die hebben deelgenomen aan de laatste Europese verkiezingen te compenseren met interviews, nadat de publieke omroep drie interviews had afgenomen met de vicepremier en leider van Sumar, Yolanda Díaz.


Yolanda Diaz, voorzitter van Sumar

De kiesraad besloot om  de klacht die Podemos had ingediend tegen de interviews op TVE en RNE( radio Nacional España), gedeeltelijk te honoreren, omdat deze volgens hen in strijd waren met de beginselen van politiek pluralisme, gelijkheid, proportionaliteit en neutraliteit van informatie, zoals vastgelegd in artikel 66 van de LOREG- kieswet.Het is vooral opmerkelijk dat de kiesraad zich ook boog over de inhoud van de interviews en daar uiteindelijk de beslissing op baseerde. De interviews gingen namelijk niet over het vakgebied van Yolanda Diaz (arbeid), maar over onderwerpen die  buiten haar bevoegdheid lagen, zoals de aankondiging van een nieuwe kieswet en de erkenning van de Palestijnse staat.Een inhoud die volgens de kiesraad wel degelijk een invloed kan hebben op de Europese verkiezingen. De Spaanse radio en TV zijn nu verplicht om een gelijke zendtijd te geven aan álle andere partijen( dus niet alleen klager Podemos) die opkomen voor de Europese verkiezingen. Het is een nieuwe stap in de strijd voor een evenwichtige berichtgeving door zenders gefinancierd met belastinggeld. Het is tegelijk ook een blaam voor de journalistiek van TVRE waar ze blijkbaar zelf niet in staat waren om de pluriformiteit  die in de kieswet staat te garanderen. Kijkend naar België zou zo’n gelijkaardige kieswet het cordon médiatique rond Vlaams Belang meteen naar de prullenmand verwijzen en bij menig VRT-journalist hevige buikkrampen veroorzaken. Nog in de propagandastrijd zagen we vorige week ook al dat Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) voor de rechtbank zijn zaak won tegen het Facebookbedrijf Meta   omdat Facebook hem in de aanloop naar de verkiezingen in een zogenaamde shadowban had geslagen, waarbij posts niet of veel minder aan volgers worden aangeboden dan normaal. Een soort van geniepige vorm van censuur, zeg maar.Tegelijk pleitte deze week EU commissievoorzitter Ursula von der Leyen  tijdens een meeting in Kopenhagen voor een Europees “anti-desinformatieschild” om buitenlandse invloeden (lees: Chinese en Russische) bij informatieverstrekking te mijden.  Daarvoor haalde ze de in haar geval nogal ongelukkige vergelijking boven met een virus waartegen we moeten ingeënt worden, zodat de EU aan ‘pre bunking ‘ in plaats van ‘debunking’ gaat doen als zij opnieuw commissievoorzitter wordt, ‘want voorkomen is beter dan genezen’.  Over de mogelijke ondemocratische bijwerkingen van dit ‘informatievaccin’ en wie de ‘ziekte kan en mag diagnosticeren en vervolgens het ’vaccin moet toedienen,zweeg ze verder in alle Europese talen.Het is meteen ook het impliciet toegeven dat we worden gebrainwasht, alleen is er nog een gevecht over wié uw brein mag wassen en of dat geweten mag zijn.    Eén ding is duidelijk; de informatieoorlog woedt volop  en het strijdtoneel is uw hersenpan.

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Wapensmokkel uit Oekraïne voor salafisten.

Wapensmokkel uit Oekraïne voor salafisten. De Spaanse krant El Espańol publiceerde vorige week een interview met een Spaanse vrijwilliger die in Oekraïne vecht aan de kant van de fascistische Oekraïen

Comments


bottom of page