top of page

Toerist; wees niet welkom!


Massaprotesten tegen massatoerisme in Gran Canaria

Spanje is een wereldspeler in de toeristische sector, maar het succes ervan zorgt voor toenemende spanningen op enkele van de meest gewilde bestemmingen. Afgelopen weekend gingen duizenden burgers de straat op de Canarische Eilanden tijdens grote protesten tegen het massatoerisme omdat dat het normale lokale leven verstoort. 

Het toerisme jaagt de vastgoedprijzen op de eilanden in de hoogte zodat de oorspronkelijke bewoners niet langer in staat zijn om op hun eigen eiland een huis te kopen ( de zogenaamde gentrificatie: ), maar ook in de winkels slaat de inflatie hard toe omdat supermarktketens hun prijzen aanpassen aan Noord Europese standaarden, terwijl het gemiddelde loon van een Canariër  bij de laagste van Spanje hoort, na  dat van de inwoners van Extremadura, de afgelegen regio  in het zuidwesten aan de grens met Portugal .

Er is volgens de betogers een nieuwe regelgeving nodig, die een meer ecologisch en duurzaam toerisme promoot. Overigens zijn de boze eilandbewoners niet de eerste kanaries in de ko, kolenmijn; eerder waren er ook al ook al protesten in Barcelona, Venetië en Amsterdam.  In mijn stad Málaga hoor ik van vrienden die in het centrum wonen vooral klachten over het lawaai dat de rolkoffers maken als de toeristen ’s nachts  laat arriveren van de luchthaven en hun weg zoeken naar hun air B&B in de smalle straatjes van de binnenstad waar  het geluid van de wieltjes van de koffers op de kasseien tegen de gevels omhoog klettert. Ook nieuw zijn de affiches aan de ingang van verschillende bars die vrijgezellenfeesten verbieden; een voornamelijk Brits fenomeen dat tot veel gebral en lawaai leidt en de vaste klanten afschrikt. Als oorzaak hiervoor wordt met de vinger gewezen naar de lage kost luchtvaartmaatschappijen, waardoor het al snel goedkoper wordt om een feest te organiseren in Spanje dan op restaurant of café te gaan in Londen of Birmingham.  

Toerisme doodt toerisme


Karaoke tijdens een vrijgezellenfeestje

Spanje ontving in 2023 meer dan 85 miljoen bezoekers, wat het meteen de belangrijkste Europese vakantiebestemming na Frankrijk maakt. Het overtreft daarmee ook toeristische reuzen zoals de Verenigde Staten, China en Italië. De sector verwacht dit jaar meer dan 90 miljoen bezoekers, bijna het dubbele van de Spaanse bevolking. Alleen al het Canarische archipel ontving in 2023 16,2 miljoen toeristen, meer dan zeven keer de bevolking van alle eilanden samen(2,2 miljoen).   “Toerisme doodt toerisme” is een slogan die al langer bekend is in de toerismesector. Los daarvan staat de Spaanse overheid niet te trappelen om in te grijpen in het toerisme, veruit de belangrijkste sector van groei in de Spaanse economie en met 2,5 miljoen werknemers een dam tegen de werkloosheid van 11,7%.  De gemiddelde werkloosheid in Spanje neemt tijdens het hoogseizoen een spectaculaire duik dankzij de werklozen die in de zomer aan de slag kunnen in de horeca.Dan heb je als nationaal politicus weinig bezwaar tegen een zatte bende Britten die verkleed als een kip na een ‘ hen-party’ in de brievenbus van van José-met-de pet gaan zeiken of overdag in hun rood verbrand ontbloot bovenlijf door de binnenstad zwalpen. Dat zijn dan problemen voor de lokale burgemeesters. De nationale politicus kan hoogstens aan de EU vragen om fabrikanten van rolkoffers te verplichten om geluidsarme rubberen wieltjes o onder hun product te monteren.Elk zijn niveau, nietwaar?  Bovendien blijft het als neutrale toeschouwer een hilarisch gezicht om vloekende politieagenten een als haan vermomde feestvierder te zien achtervolgen in de binnenstad of een worstelende dronken jongedame met een muts in de vorm van een penis  te trachten in de patrouillewagen te duwen. 

28 views1 comment
bottom of page